Kell nekünk a mobil optimalizált, reszponzív weboldal?

Balázs Weboldal készítés

A web folyamosan fejlődik, mindig jönnek új trendek és merülnek feledésbe régiek. Persze nincs kőbe vésve hogy cserélni kell, de aki nem fejleszt és lemarad az könnyen vevőket veszíthet.

Gondoljunk csak arra hogy 7-8 éve még menőnek számított egy flash alapú weboldal, aminek a menüje hangot adott ki ha ráhúztuk az egeret. Mára akinek ilyen weboldala van az nagy eséllyel nem jelenik meg rendesen a legtöbb böngészőben mert a nem támogatják a technológiát és elavult látszatot kelt.

De ne menjünk ennyire vissza az időben elég pár évet az okostelefonok elterjedéséig, ami teljesen megváltoztatta az internetről alkotott képünket.

Régebben ha kerestem egy helyet az interneten, akkor:

  1. otthon a számítógépen megnéztem hogy merre található
  2. felírtam egy papírra
  3. valahogy kitaláltam, hogy merre is kéne mennem
  4. talán nem tévedtem el

Ma azonban saját példámból kiindulva ha keresek egy helyet az ebédhez a városban benyúlok a zsebembe, beírom a telefonomba, hogy mit keresek, majd a térképbe a címet és már megyek is

2017-ben a mobilinternetezők aránya 70 százalék világszerte, ez azt jelenti, hogy sokan nem is használnak már asztali számítógépet.

Ezeket az embereket csak és kizárólag mobilweboldallal lehet megszólítani.

Persze a legtöbb telefon képes megjeleníteni a „hagyományos” weboldalakat is, de abban nagyítani kell és ez az a pont ahol a legtöbb felhasználó elhagyja az oldalt.

Azonban bármennyire is magas a mobilnetezők aránya nem szabad megfeledkezni a hagyományos internetezőkről sem, mert a hagyományos oldalak tableten is jól mutatnak.

A megoldás a reszponzív weboldal.

Ez azt jelenti, hogy egy kinézetet készít a programozó ami képes felmérni a megjelenítő eszköz nagyságát és hozzá igazítani a weboldal kinézetét.

A technika lényege, hogy az asztali (számítógépes) kinézetet úgy készítik el, hogy az elemek átrendezhetőek, és ne fix méretűek legyenek.

Így amikor egy kisebb kijelzővel találkozik a weboldal, akkor az egyes elemei egyszerűen becsúsznak egymás alá a szélességük pedig kihúzódik faltól falig egy folytonos, görgethető oszlopot alkotnak.

Ezt a technikát alkalmazom már rögtön a honlap tervezésénél én többek között ezen a weboldalon és minden általam készített oldalon. Így nem kell dönteni arról, hogy milyen eszközt részesítünk előnyben, megmarad mindennek a támogatása.