WordPress vs. ingyenes weboldal készítő szoftverek

írta

Egyed Balázs

kategóriák

Weboldal készítés

beszélgetés

Szólj hozzá!

Ha saját weboldalt szeretnél készíteni, akkor rengeteg döntést kell meghoznod már a folyamat legelején. Fontos döntések egyike az, hogy milyen alapokra helyezed a weboldalt. A weboldal mögött álló infrastruktúra alapjaiban fogja meghatározni a későbbi online üzletmenetedet, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani a kérdésre.

Weboldalt ma már számtalan módszerrel létrehozhatunk. Készíthetünk egyedi fejlesztésű weboldalt, használhatunk CMS rendszereket, de rendelkezésre állnak drag and drop felülettel ellátott weboldal szerkesztő alkalmazások is. 

Ebben a cikkben a két utóbbi lehetőség alapjait, legfőbb előnyeit és hátrányait fogjuk megismerni, hogy könnyebben tudj döntést hozni a weboldalad alapjaival kapcsolatban. Kezdjünk is bele!

Mivel a cikk hosszabb az átalgosnál, így helyet kap benne egy belső tartalomjegyzék is.

Ez a cikk egy vendégszerző, Szűcs Máté írása.

Mi az a WordPress?

A WordPress egy nyílt forráskódú, ingyenesen letölthető és használható tartalomkezelő rendszer. Tehát alapvetően itt is egy ingyenes megoldásról beszélünk, azonban a rendszer felépítése alapjaiban tér el, valamint itt a weboldal mögötti infrastruktúráról neked kell majd gondoskodni.

A tartalomkezelő rendszerek, vagy CMS-ek (Content Management System) lényege, hogy olyan felületet biztosítsanak a weboldal szerkesztői számára, amelyen keresztül bármiféle programozói tudás nélkül módosíthatnak a weboldal tartalmán. Így egy CMS használatával az olyan alapvető feladatokat, mint egy bejegyzés megírása, vagy a médiafájlok feltöltése könnyedén megoldható. 

Wordpress fejlesztő

Azonban, ha jobban beleásod magad a témába és/vagy értesz valamilyen szinten a programozáshoz (elsősorban PHP nyelven), akkor a lehetőségeid szinte végtelenek. 

A WordPress egyébként egy igen népszerű szoftver. A legfrissebb statisztikák szerint a világ weboldalainak 40%-a WordPress CMS-re épül. Ezt fontos kiemelnem, mert ennek a népszerűségnek köszönhetően egész kis iparág épült a szoftver köré. A legtöbb felmerülő problémára könnyű megoldást találni, de erről majd később. Most ismerkedjünk meg a másik kategóriával is!

Mik azok a weboldal készítő szoftverek?

Egy átlagos felhasználó szempontjából hasonlónak tűnhetnek ezek a rendszerek, hiszen ugyanúgy egy adminfelületen keresztül menedzselhetőek a beállítások és hasonló drag and drop felülettel rendelkeznek. Azonban alapjaiban tér el a mögöttes technológia.

Ezeknél a szoftvereknél jellemzően csak egy adminisztrációs felületet, valamint egy szerkesztő felületet lát a felhasználó. A program alsóbb rétegeihez nem kap hozzáférést. Ez megkönnyíti a kezelhetőséget, csökkenti a hibalehetőségek számát és kevésbé “rémisztő” a kezdők számára. Az érme másik oldala, hogy csak ahhoz fér hozzá a felhasználó amihez engedélyt kap, így a funkcionalitás mindig korlátozott lesz.

Gyakori jellemzője ezeknek a szoftvereknek, hogy a mögöttes infrastruktúrát a szolgáltató kezeli, így a domain és a tárhely az alapcsomagok részét szokta képezni.

Egy Google keresést követően egyébként rengeteg ilyen eszközt találhatsz az interneten. A legnépszerűbbek a Squarespace, a Wix és a Weebly megoldásai. 

Most, hogy dióhéjban megismertük a két kategóriát nézzünk néhány fontos tényezőt, ami alapján könnyebben mérlegelhetsz.

Kezelhetőség

Kezdjük az egyik legfontosabb tényezővel. Ha elolvasol néhány cikket a témában, akkor általában a weboldal készítő szoftvereket hozzák ki győztesként. Ennek pedig nem más az oka, mint a korábban is említett korlátozottság.

A WordPress első látásra komplikáltnak tűnhet a legtöbb kezdő felhasználó számára. A belépést követően rengeteg lehetőség áll rendelkezésedre. Egy laikus számára elég sok időbe telhet míg megtanulja a kezelőfelület használatát.

Ezzel szemben a másik kategóriába tartozó szoftverek kezelőfelülete eléggé le van egyszerűsítve, épp azért, hogy ezt az ellenállást leküzdjék.

Ha nem a szoftverek egészét és az azokban rejlő lehetőségeket vizsgáljuk, akkor szerintem nem lehet egyértelműt győztest hirdetni ebben a kategóriában. Egy megfelelő page builder bővítménnyel a WordPress is ugyanolyan könnyen kezelhető (a Gutenberg felületben lévő potenciálról nem is beszélve), mint a népszerűbb drag and drop felülettel rendelkező szoftverek.

WordPress bővítmények
WordPress bővítmény hozzáadás

Ha a kezelhetőség a legfontosabb szempont számodra, akkor a döntésed az fogja meghatározni, hogy mennyi időt tudsz tanulásra és a témában való elmélyedésre szánni. Ha csak egy nagyon alap weboldalra van szükséged és/vagy nem tudsz több időt szánni a rendszerek megismerésére, akkor az ingyenes weboldal készítő szoftverek felé érdemes indulnod. 

Viszont ha többet szeretnél kihozni a weboldaladból a későbbiekben és szeretnéd a tudásod növekedésével felskálázni azt, akkor a WordPresst ajánlom.

Költségek

Másik fontos tényező a weboldal elkészítésének és üzemeltetésének költsége. Mindkét esetben több lehetőségünk is van, nézzük ezeket.

A WordPress esetében egy ingyenes szoftverről beszélünk. A WordPress.org weboldalról bárki letöltheti, szabadon felhasználhatja, módosíthatja. Ahhoz viszont, hogy weblapunk alapjaként használjuk szükségünk lesz egy tárhelyre és ehhez tartozó domainre. Ezzel úgy sejtem nem mondtam túl nagy újdonságot, aki weblapot akar az előbb utóbb találkozni fog ezekkel a költségekkel.

Számítógépes munkaállomás

A WordPress folyamatosan fejlődik, már egy frissen telepített weboldal is széleskörű funkcionalitással rendelkezik. Néhány ingyenes bővítménnyel és egy kis ráfordított idővel pedig igazán minőségi weboldalak készíthetőek a segítségével.

Viszont előfordulhat, hogy prémium megoldásokra lesz szükséged és ekkor megjelennek az egyszeri, vagy visszatérő díjak. De az is lehet, hogy fejlesztői segítségre szorulsz egy komplexebb probléma megoldásához és ekkor óradíj, vagy projektalapú költségekkel fogsz találkozni.

Ha nem szeretnél te magad foglalkozni a website elkészítésével és inkább profikra bíznád azt, akkor arra számíthatsz, hogy egy WordPress alapú üzleti weboldal ára ma 2-300 ezer forint közötti kezdő ár körül mozog.

Ezzel szemben az “ingyenes” weboldal készítő szoftverek az ingyenesség illúziójára építenek. 

Ahogyan a WordPress esetén, úgy itt is ingyenes az úgymond alapcsomag. Viszont rendszerint ezért cserébe egy erősen korlátozott rendszert fogsz kapni. Ha szeretnél komolyabb funkcionalitást és kevesebb megkötést, akkor itt is fizetned kell. Ezek a szoftverek jellemzően havidíjas konstrukcióban működnek, ezt mindenképp érdemes figyelembe venni.

Ha a legminimálisabb költséggel akarod megvalósítani a weboldalad, akkor nyilvánvalóan az ingyenesnél nincs jobb megoldás. Viszont ha komolyabb terveid vannak a weboldaladdal, ha most nem is, de a későbbiekben szeretnél komolyabb funkcionalitást, akkor érdemes elgondolkodni egy WordPress weblapon és évi néhány ezer forintos befektetésen.

Rugalmasság

Ez a felsorolásban a legnehezebben megfogható elem, pedig legalább annyira fontos, mint az előző két tényező. Mit is értek rugalmasság alatt? 

Mikor weboldal készítésről beszélünk, akkor a legtöbbször egy céges üzleti oldal jelenik meg az emberek szeme előtt. Terjedelmes főoldal, kapcsolati aloldal, rólunk oldal, esetleg néhány termék, vagy szolgáltatás feltüntetése. 

Azonban rengeteg más típus is létezik, blogok, webshopok, landing oldalak, hogy csak néhányat említsek. Mindegyik eltérő funkcionalitással, hiszen mindegyik esetben másak a szükségletek. 

Fundamentális kérdés, hogy egy adott keretrendszer használatával mi valósítható meg. Illetve az, hogy mit lehet belőle kihozni a későbbiekben. Lehet, hogy a kezdetekben egy egyszerű bemutatkozó jellegű oldalra van szükségünk, de később szükségünk lesz blog funkcióra, webshop funkcionalitásra, vagy mondjuk egy foglalási rendszerre. 

Weboldal szerkesztő

Érdemes az esetleges későbbi terveinket is felvázolni a döntési folyamat során, hiszen jóval könnyebb dolgunk lesz akkor, ha csak egy-egy funkciót kell később a már meglévő weboldalunkhoz adni, mint ha teljesen az alapoktól újjá kell építenünk azt.

Ezt figyelembe véve a két kategória közül egyértelműen a WordPress kerül ki győztesen. Hogy miért? Ingyenes weboldal készítő szoftverek esetén a funkcionalitás mindig adott. Persze a funkcionalitás egy szintig növelhető egyre nagyobb csomagok megvásárlásával, de mindig lesz egy plafon. Azt tudod kihozni a rendszerből, amit a szoftver fejlesztője biztosít.

A WordPress esetében ebbe a plafonba nagyon nehezen fogsz beleütközni. Van olyan eset mikor egy másik keretrendszer, vagy egy egyedi fejlesztés jobb választás, de a legtöbb felhasználó nagyon ritkán aknázza ki a CMS-ben rejlő pontenciált.

WP esetén ha találkozol egy problémával, azzal jó eséllyel már más is szembenézett és már van rá megoldás. Itt mutatnék vissza a korábban említett WordPress köré épült iparágra.

Összefoglalva 

Remélem ez az írás segít a jobb döntéshozatalban. A weboldalad mögött álló rendszer alapvetően meg fogja határozni a későbbiekben a lehetőségeidet. Javaslom, hogy ne vedd félvállról a döntést és mérlegeld a lehetőségeidet és szükségleteidet.

Összességében azt tudom elmondani, hogy ha egy faék egyszerűségű weboldalt szeretnél, ami afféle online névjegykártyaként funkcionál, akkor egy ingyenes weboldal készítő szoftver is elegendő lesz számodra. 

Viszont ha komolyabb terveid vannak és belefér a keretedbe, akkor nagyban meg fogja könnyíteni a dolgod az, hogy ha a WordPress-t választod alapul.

Ez a cikk egy vendégszerző, Szűcs Máté írása.

Egyed Balázs

Szabadúszó WordPress programozó, fejlesztéseit több mint 50 országan és többszáz weboldalon használják. Az elmúlt 10 évben vállalkozásokkal, kiadókkal, webshopokkal dolgozott együtt, egyedi weboldalakat épített megadott igények és célok szerint.

Készen állsz a weboldald fejlesztésésre?

Egyedi WordPress weboldalakat építek, amik jól néznek ki és könnyen kezelhetőek.

Beszélgessünk

További cikkek ebben a sorozatban

WordPress vs. ingyenes weboldal készítő szoftverek

Ha saját weboldalt szeretnél készíteni, akkor rengeteg döntést kell meghoznod már a folyamat legelején. Fontos döntések egyike az, hogy milyen alapokra helyezed a weboldalt.

Sikeres blog készítése, létrehozása 2021-ben. Hogyan csináld?

Biztos gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne, ha lenne egy olyan blogod, amiből egy kis plusz bevételre tehetsz szert, esetleg később meg is élhetsz belőle.

Szólj hozzá!