Mi a WordPress? És mire jó? Mik az előnyei és hátrányai? Jó lesz nekem?

írta

Egyed Balázs

kategóriák

WordPress

beszélgetés

Szólj hozzá!

Mi az a WordPress?

Olyan szoftver, amivel mindenféle programozói tudás nélkül lehet létrehozni nagyon látványos weboldalakat, úgy hogy azt a saját domain neved alatt jelenik meg.

Röviden a tartalomkezelő rendszer a weboldalak mögött. Nem hangzik túl izgalmasnak, és nem is érted, hogy miért kell megismerned? Nem baj.

A cikk végére megérted, mert a WordPress rendszernek a segítségével akár teljesen ingyen is tudsz weboldalakat létrehozni.

A lényeg az egésznek, hogy WordPress a láthatatlan csendestárs a weboldal mögött. Tárolja a képeket, szövegeket, kategóriákat, mindenféle tartalmat, ami később a weboldaladon megjelenik. A felhasználó sosem láthatja, nem tudja, hogy végül is egy ilyen rendszer szolgálja ki a weboldalt.

Hogy miért lényeges a saját domain név?

Mert a WordPress előtt, ha ingyenesen szerettél volna weboldalt létrehozni magadnak, akko csak olyan megoldások jöhettek szóba, mint a blog.hu, vagy az gportal.

Ezek mindegyike egyrészt azzal a nagy hátránnyal járt, hogy nem a saját neved, hanem a valami.blog.hu alatt volt elérhető az oldal. Ez azért káros, mert csak látszólag voltak ingyen (reklámokat kértek az ingyenességért) és ha költözni akartál volna nem tudtál, mert nem a tied a név. Magukhoz láncoltak és bármit megtehettek az oldaladdal.

Másrészt nagyon-nagyon rondák voltak általában. Bár ez szubjektív vélemény, de ha egy ügyfél felmegy egy gportal-os weboldalra, akkor az olyan komolytalannak hat, mint egy kézzel írt szórólap. Lehet, hogy valakit becsalogat az üzletbe, de nem valószínű.

Mik a WordPress előnyei?

A WordPress három legfontosabb előnye a versenytársakkal szemben az ingyenesség, elterjedtség, bővíthetőség. Ezek együttesen adnak egy olyan egyveleget, amit nem lehet más ajánlattal kiváltani és tényleges szabadságot kínál a weblap készítőktől. Mik is ezek az előnyök?

Szabadságot ad

Így ha nem magad csinálod a weboldalad, akkor máshoz lehet vinni a weboldal fejlesztését, karbantartását.

Ha pedig te csinálod, akkor játszi könnyedséggel cserélheted a funkciókat és a kinézetet, hiszen te rendelkezel minden adat felett.

Ez azt jelenti, hogy ha gondolod, akkor két naponta is lecserélheted a weboldal kinézetét és hozzáadhatsz új funkciókat, például egy hírlevél feliratkozást. Elviheted a weboldalt másik tárhely szolgáltatóhoz, vagy másik fejlesztőhöz is akár.

A WordPress egy nyílt forráskódú rendszer, ami rendkívül elterjedt, a világ weboldalainak több mint a 33 százaléka ilyen rendszeren fut, ezért minden weboldalkészítő ért hozzá valamennyire. Persze kérdés, hogy mennyire…  

Ingyenes sablonok

Említettem már, hogy könnyedén megváltoztathatod a weboldal kinézetét. Ezt a WordPressben a sablonok (angolul theme) segítségével teheted meg.

Ez gyakorlatilag a weboldal kinézetéért felelős része a rendszernek, amiből rengeteg ingyenes létezik.

Ha megváltoztatod a kinézetet, akkor a tartalom ugyan az marad, tehát megmaradnak a képek, éa szövegek és a címek, de a betűtípus, és a színek, a cikkek elrendezése változik.  

A WordPress alap sablontárában több mint 12 ezer sablont találsz, ami nagyon-nagyon sok, így könnyű köztük eltévedni. A minőségük és a tudásuk nagyon változó, érdemes azok közül választani, amit sokan használnak és jóra vannak értékelve.

De ha hajlandó vagy rá időt szánni, akkor nagyon-nagyon szép weboldalt tudsz velük létrehozni.

Ha eggyel profibb megoldásra van szükséged, akkor bátran ajánlom a themeforestet, itt csak ellenőrzött sablonok között válogathatsz, biztosan minőséget kapsz a pénzedért. Ide készítek én is sablonokat.

Végtelen funkciókkal bővíthető

Hasonlóan a sablonokhoz, amik a kinézetért felelnek, a funkciókat is lehet modulárisan bővíteni.

Ha neked szükséged van egy jó keresőoptimalizálásos bővítményre (angolul plugin), vagy a Facebookhoz megosztás gombokra, esetleg a Google Analytics-et kötnéd be a WordPressbe, akkor fogsz rá bővítményt találni.

Itt a sablonok hasonlóan van egy alap tároló, de a különbség az, hogy itt a felhasználói visszajelzések annyira segítőkészek és olyan jó a kereső, hogy nem érdemes külső oldalakról bővítményeket vadászni. Sokkal célravezetőbb, ha az alap sokak által használt bővítményeket használod te is.

Itt egy lista, amiben összeszedtem az 5 leghasznosabb bővítményt, amit szerintem mindenkinek használnia kellene.

A WordPress weboldal készítés programozói tudás nélkül is elkezdhető

És ez nagyon igaz.

A rendszer úgy lett kitalálva, hogy a kezdőtől a haladóig minden igényt ki tudjon szolgálni. De ne érts félre, nem azt mondom, hogy felesleges a weboldal készítők szakmája, mert nem az.

Te valószínűleg sosem fogsz leprogramozni, teljesen nulláról egy egyedi sablon esetleg olyan plusz funkciót az oldalhoz, ami nem létezett eddig. Az esetek többségében, mint egy lego-t fel lehet építeni a weboldalt a már meglévő kockákból, és nem kell újat faragni.

Ebben az esetben előfordulhat, hogy másnak is lesz hasonló kinézetű oldala, mint neked, nem biztos hogy minden a lehető legprofibban fog kinézni, de te ingyen weboldalt készítettél magadnak.

A legtöbb feladat elvégezhető kattintásokkal is akár:

 • blog készítése
 • címlap szerkesztése
 • képgaléria létrehozása
 • videók beágyazása
 • kapcsolati üzenetküldő
 • új menüpontok
 • cikkek írása
 • és még hosszan lehetne folytatni a sort…

Attól pedig, hogy bonyolult lesz, nem kell tartanod, pont annyira lesz nehéz kezelni, mint mondjuk a Microsoft Word-ös szövegszerkesztőt.

Mivel magyar nyelvű, és csak kicsi eltérés van a szövegszerkesztőhöz képest, nem kell attól tartanod, hogy sokáig tart majd megtanulni a használatát.

WordPress admin panel

Mik a WordPress hátrányai?

A sérülékenység

Az egyik legnagyobb hátránya pont az egyik legnagyobb előnyéből fakad, abból hogy sokan használják.

Mivel igen elterjed rendszerről van szó, a hackerek előszeretettel törik fel a nem karbantartott WordPresses oldalakat.

Ez ellen lehet és kell is védekezni,

 • biztonsági frissítések rendszeres telepítésével
 • WordPress-es biztonsági plugin telepítésével
 • Erős jelszóval, lehetőleg generálttal
 • szerver oldal védelmekkel

De bővebben erről majd egy külön posztban írok.

A lassú betöltési sebesség

Ha a weboldal lassan töltődik be akkor a legtöbb látogató elhagyja a honlapot. Nem fogja megvárni, hogy teljesen betöltsön. Ezért kulcsfontosságú, hogy gyors weboldallal rendelkezz.

 A lassulás főleg akkor jellemző, ha

Ennek megfelelően egyszerű megoldani. Első körben a tárhelyeden állítsd be a cache-t, ha erre nincs lehetőség akkor használj cache plugint. Méretezd le a képeidet a WordPress-el (a regenerate thumbnails plugin segít ebben).

Ha ezek nem használnak, akkor egyszerűen cserélj kinézetet és utána generáltass új képeket a WordPress-el.

Ha jól megnézed a fenti listát, akkor rájössz, hogy a lehető legkevesebb mértékben felelős maga az alap WordPress rendszer a lassulásért. A legtöbbször az oldal gazdája a hibás, amiért sok bővítményt, vagy nem jó sablont használ.

Érdemes WordPress-t használni 2019-ben?

A válasz egyértelmű. Igen. Egyszerűen nincs alternatívája, minden más rendszer ezer sebből vérzik.

Egyszerűen ez a legjobb rendszer, amit egy magán, vagy céges weboldal készítéséhez használhatsz.

A WordPress kereső optimalizálható, a végletekig testre szabható, ingyenes, és akkora közösség áll a fejlesztése mögött, hogy még nagyon-nagyon hosszú ideig velünk lesz.

Aki tehát a WordPress rendszerrel építi fel az oldalát, az biztos lehet benne, hogy hosszú évekig boldogan használhatja, anélkül, hogy a rendszer magjának az elavulásától kéne tartania.

Ha meggyőzött a leírás, és belevágsz, akkor itt találod a WordPress hivatalos oldalát, de rengeteg web fejlesztő közül válogathatsz, vagy akár én is szívesen segítek neked az indulásban.

Egyed Balázs

Szabadúszó WordPress programozó, fejlesztéseit több mint 50 országan és többszáz weboldalon használják. Az elmúlt 10 évben vállalkozásokkal, kiadókkal, webshopokkal dolgozott együtt, egyedi weboldalakat épített megadott igények és célok szerint.

Készen állsz a weboldald fejlesztésésre?

Egyedi WordPress weboldalakat építek, amik jól néznek ki és könnyen kezelhetőek.

Beszélgessünk

További cikkek ebben a sorozatban

Hogyan készíts Custom Post Type-ot WordPress alatt?

Alapó csak három Post Type-ot kapunk a WordPress-ben, de hála a Custom Post Type-nak hála nagyon egyszerűen hozhatunk létre egyedi tartalomtípusokat.

WordPress alapok: Belépés az adminba, Logó és alapvető adatok szerkesztése

A WordPress egy fantasztikus tartalomkezelő rendszer, amit a világ weboldalainak több mint 35%-a használ főként azért, mert felhasználóbarát és egyszerű kezelni. Így az általam készített oldalak is ezen a platform felhasználásával készülnek.

Szólj hozzá!