WordPress menü szerkesztése. Hogyan csináld?

írta

Egyed Balázs

kategóriák

WordPress

beszélgetés

Szólj hozzá!

A WordPress rendszernek kezdetektől az az elve, hogy aminek a szerkesztését lehet azt a felhasználók kezébe kell adni. Ennek az elvnek az ékes bizonyítéka a WordPress menü szerkesztése funkció.

A WordPress tartalmaz egy remek modult hogy könnyen és felhasználóbarát müdon lehessen szerkeszteni a menüket. Ha a programozó beleprogramozza a sablonjába a szerkeszthető navigációs menü opciót, akkor a felhasználó könnyedén tudja azt szerkeszteni. Én az összes sablonomba beleteszem.

A WordPress menü szerkesztő

Navigálj az adminon belül a Megjelenés > Menük opcióra. Itt Látni fogod szerkesztőfelületet, ami két fő részből áll.

  1. A felső (I-es számmal jelölt) részen tudod kiválasztani, hogy melyik menüt szeretnéd szerkeszteni.
    1. A lenyíló listából válaszd ki a menüt, amit szerkeszteni szeretnél
    2. Kattints a kiválasztás gombra
  2. Az alsó nagyobb (II-es számmal jelölt) részen magát szerkessztőt látod, neked miután kiválasztottad, hogy melyik menüt szeretnéd szerkeszteni kizárólag ezzel a résszel lesz dolgod.

Menüelem hozzáadása

A képen látható Menütétel létrehozása résznél válaszd ki hogy milyen típusú menüelemet szeretnél létrehozni.

  • Oldalak – Oldal típusú elemre hivatkozik, pl.: Kezdőoldal, Kapcsolat, Rólunk … stb.
  • Bejegyzés – Bejegyzés típusú elemre hivatkozik, főleg hírek blogbejegyzések.
  • Egyéni hivatkozás – Külső weboldalra hivatkozás, pl.: nem a teoldalad.hu hanem a másikoldal.hu
  • Kategóriák – A bejegzések kategóriákba lehetnek sorolva ezért lehet ezekere a kategóriákra is hivatkozni.

Ami te avalószínüleg a legsűrűbben fogsz használni, az a külső hivatkozás és az oldalak opció.

Hozzáadás nagyon egyszerű, értelemszerűen ki kell tölteni amit kérdez tőlünk a felület, oldalak esetében ki kell választani a listából a hivatkozandó oldalt, majd a menü hozzáadása gombra kattintva máris hozzáadtuk a navigációs menünkhöz.

(Tipp, nem jelenik meg alapból az összes oldal csak a legsűrűbben szerkesztettek, ezért az Összes fülre kattintva tudjuk előcsalni a nem látható oldalakat.)

A változás az oldal látogatói számára addig nem következik be, amíg el nem mentjük a változásokat. a jobb oldalon található kék menü mentése gombbal.

Menü sorrendjének módosítása és lenyíló menü hozzáadása

Alapértelmezetten, ha hozzáaadsz egy új menüelemet akkor a menüd legvégére sorolja a WordPress, ezért a legtöbb esetben módosítani kell a sorrendet.

Ehhez egszerűen az egérrel húzd a kívánt helre az elemet és kész.

Lenyíló listához beljebb kell húzni az elemet, mint ahogy a képen is látható, a piros nyílnál, a Dokumentáció menüből fog lenyílni a Bistro és Vállalkozás menüpont valamint a WordPress Használata.

Menüelem törlése

Egyszerűen kattint a menüelem jobb szélén lévő lenyíló ikonra és nyomd meg a az eltávolítás feliratot majd ments egyet a változások élesítéséhez.

Összefoglaló

Mindig úgy tudjuk kezdeni a WordPress-es menük szerkesztésést, hogy ki kell választni, hogy melyik menüt szerenténk szerkeszteni, utána egyszerűen Hozzáadással, vagy Húzással a helyére igazítani a menüelemeket. Majd a legvégén egyszerűen el kell menteni a jobb felső sarokban lévő kék Menü Mentése gombbal. Ha a mentést nem végeztük el akkor az eredmény nem lessz látható és elveszik a munkánk.

Egyed Balázs

Szabadúszó WordPress programozó, fejlesztéseit több mint 50 országan és többszáz weboldalon használják. Az elmúlt 10 évben vállalkozásokkal, kiadókkal, webshopokkal dolgozott együtt, egyedi weboldalakat épített megadott igények és célok szerint.

Készen állsz a weboldald fejlesztésésre?

Egyedi WordPress weboldalakat építek, amik jól néznek ki és könnyen kezelhetőek.

Beszélgessünk

További cikkek ebben a sorozatban

Hogyan készíts Custom Post Type-ot WordPress alatt?

Alapó csak három Post Type-ot kapunk a WordPress-ben, de hála a Custom Post Type-nak hála nagyon egyszerűen hozhatunk létre egyedi tartalomtípusokat.

WordPress alapok: Belépés az adminba, Logó és alapvető adatok szerkesztése

A WordPress egy fantasztikus tartalomkezelő rendszer, amit a világ weboldalainak több mint 35%-a használ főként azért, mert felhasználóbarát és egyszerű kezelni. Így az általam készített oldalak is ezen a platform felhasználásával készülnek.

Szólj hozzá!