Teljes WordPress SEO útmutató kezdőknek (lépésről lépésre)

írta

Egyed Balázs

kategóriák

WordPress

beszélgetés

1 hozzászólás

A WordPress SEO-jának a fejlesztése elengedhetetlen, hogy több forgalmat szerezz a weboldaladra. Azonban sajnos a legtöbb WordPress keresőoptimalizálási leírás túlságosan technikai jellegű az új, kezdő webmesterek számára és elveszik a tippek rengetegében.

Ez nem egy ilyen írás.

Ha komolyan növelni szeretnéd a keresőből érkező forgalmad, akkor oda kell figyelned a WordPress SEO praktikákra és ajánlásokra, amit ebben a cikkben meg is osztok veled.

Biztosan hallottad már jó pár szakértőtől, hogy a WordPress alapból keresőbarát rendszer, így van felépítve. Ez az az ok, amiért rengeteg ember választja a WordPress-t amikor a weboldalát, vagy blogját készíti.

Bár a WordPress gondoskodik arról, hogy az általa generált kód keresőbarát legyen, azért számos egyéb lehetőség van, amivel kihasználhatod a SEO-ban rejlő maximális potenciált.

Ha rendesen követed a leírást akkor biztosan eredmény fogsz elérni, de rögtön az elején szögezzük le, hogy a keresőoptimalizálás nem hoz egyik napról a másikra eredményt. Türelmesnek és kitartónak kell lenned.

A legtöbben a cél előtt adják fel.

Mi a SEO?

A SEO egy betűszó, az angol Search Engine Optimization (keresőoptimalizálás) kifejezésre utal. Ez egy olyan technika neve, amit az olyan webhely tulajdonosok használnak, akik több keresőből származó forgalmat szeretnének az oldalukra.

Vagyis olyan emberek alkalmazzák a SEO fogásokat, mint te, vagy én.

Nem arról van szó, hogy átverjük a Google-t és előrejuttatjuk magunkat a találati listában. Hanem sokkal inkább arról, hogy olyan weboldalt építünk amit a keresőnek könnyű feltérképeznie és értelmeznie, mind kódilag mind tartalmilag.

Amikor az emberek rákeresnek azokra a témákra amikkel a weboldalad is foglalkozik, akkor általában az az oldal kerül a találati lista élére, aki a legjobban alkalmazta a SEO ajánlásokat.

Talán elsőre félelmetesen hangzik a WordPress SEO optimalizálásának gondolata, de hidd el nem olyan nagy ördöngösség, nem kell hozzá programozónak lenni.

Miért fontos odafigyelni a SEO szempontokra?

A keresőmotorok gyakran a legnagyobb forgalmi forrást jelentik a weboldal számára.

A Google és többi kereső bonyolult algoritmusokat használ arra, hogy megértse, és rangsorolja a weboldalakat a találati listájában. De mint minden gép, az algoritmus sem tökéletes, ezért segíteni kell neki, hogy megértse, hogy miről szól a adott tartalom.

Ha a te tartalmad nincs megfelelően optimalizálva, akkor a keresőmotorok nem fogják tudni rendesen kiértékelni azt, hogy miről is írsz az oldaladon és nem kerülsz be, vagy csak hátra helyez el a találati listába. Ezért elesel egy csomó forgalomtól.

Sajnos az emberek többsége nem lapoz el az első tíz találatot tartalmazó listáról a google-ben, ha el is navigál róla akkor is csak a második oldalig jut el.

Ha te csak a negyedik oldalon vagy megtalálható a találati listában, akkor hiába a tied a világ legjobb terméke, nem fogja senki sem tudni.

Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő figyelmet fordíts a SEO szempontokra és keresőbaráttá tedd a weboldalad.

A WordPress SEO alapjai

A SEO lehet rendszer szintű, a motorháztető alatti, de első körben nem kell kötelezően ilyennek lennie. Ez jöhet majd később.

Elég ha megtanulsz pár SEO tippet amivel kereső optimalizálni tudod az oldalad és látható látogatószám növekedést érhetsz el.

Szóval ne ijedj meg, ha már most is használod a WordPress-t akkor nem fog nehézséget okozni ennek a leírásnak a használata.

Kezdjünk is el!

Ellenőrizd a weboldalad láthatóságát!

A WordPress egy beépített lehetősége, hogy elrejtsd a weboldalad a keresőmotorok elől. Ez azt jelenti, hogy ha ez az opció be van kapcsolva akkor a Google nem lesz képes feltérképezni az oldalt.

Ez a funkció akkor lehet hasznos, ha még kialakítás alatt van az oldalad, és nem szeretnéd, hogy a látogatóid félkész honlapot lássanak.

Röviden: még nem akarod publikálni a weboldalad.

Nagyon ritkán, de előfordul, hogy véletlenül bekapcsolódik ez a funkció. Úgyhogy érdemes ellenőrizni és meggyőződni róla, hogy nincsenek letiltva a keresőmotorok az indexelésről.

Ha valamiért egyáltalán nem tűnik fel a keresőkben a honlapod, akkor is ennek az opciónak az ellenőrzésével kell kezdeni.

Egyszerűen lépj be a WordPress adminba, és navigálj a Beállítások > Olvasás opcióra és nézd meg hogy ki van-e kapcsolva a Keresőmotor Láthatóság opció.

Ne felejts el menteni.

Használj SEO barát URL-t a WordPress-ben

A SEO barát URL-ek tartalmazzák azokat a szavakat amik leírják, hogy miről is szól az oldal, és könnyen olvasható mind az emberek, mind a keresőmotorok számára.

Néhány példa a jó, keresőbarát URL-ekre:

  • https://blog.weart.hu/mi-a-wordpress/
  • https://blog.weart.hu/sikeres-blog-keszites-letrehozas-2019-ben-hogyan-csinald/

Ahogy észrevehetted az URL-ek olvashatóak és látogató kitalálhatja belőle, hogy mit fog látni az oldalon. Csak és kizárólag az URL szövegének a segítségével.

Ezzel szemben milyen a nem SEO barát URL?

  • https://weart.hu/?p=123
  • https://weart.hu/archives/123

A különbség szemmel látható, az egyikben számok a másikban konkrét szavak vannak.

Azonban ne ess a túlzottan hosszú, sokszavas URL hibába. Régen ugyan működött az a trükk, hogy minden kulcsszót belezsúfolunk az URL címbe, de ma már inkább hátrány, és a Google csalásként fogja értékelni. Törekedj a tiszta, egyszerű rövid, de érthető URL címre.

Ha a SEO barát URL struktúra rendesen be van állítva, akkor nagyban növeli az esélyt a jó helyezésre.

Hogyan ellenőrizd és frissítsd a WordPress weboldalad URL struktúráját?

Navigálj a WordPress Adminban a Beállítások > Közvetlen hivatkozások fülre és válaszd a Bejegyzés címe opciót.

Én is ezt használom minden általam készített weboldalon.

Ez az opció annyit csinál, hogy amilyen címet adsz a bejegyzésnek, abból generálja az URL címet automatikusan. Így neked semmilyen más dolgod nem lesz vele a jövőben.

Fontos! Ha a weboldalad több mint fél éve fut akkor NE változtasd meg ezt a beállítást, akkor se, ha a te WordPress-ed máshogy van beállítva.

Ebben az esetben a kereső már azt a beállítást veszi alapul és ahhoz a rossz beállításhoz méri az oldalt.

Ha átállítod akkor az eddigi helyezések mind elvesznek, és a kereső hibásként fog tekinteni az oldaladra. Ez a beállítás csak friss oldalon végezhető el.

WWW vagy nem WWW

Ha csak most indítod a weboldalad akkor el kell döntened, hogy www-vel (http://www.weboldal.hu) vagy www nélkül (http://weboldal.hu) lesz elérhető a weboldalad.

Ez nem hangzik nagy dolognak, hiszen ugyanazt a weboldalt jelenti nem?

Az emberek számára igen, de nem a keresőmotorok számára. Számukra két különböző oldalt jelent a www és a www nélküli változat.

Szóval ha eldöntötted, hogy melyiket preferálod akkor ahhoz ragaszkodni kell. Én az összes weboldalamnál a www nélküli változatot állítom be, de ha neked a másik változat tetszik akkor használd azt, hátrányt nem fog jelenteni számodra SEO szempontból.

A WordPressen Adminon belül a Beállítások > Általános fülön tudod módosítani a weboldal címét.

A legjobb WordPress SEO bővítmény

Az egyik legjobb része a WordPress-nek, hogy szinte mindenre van egy bővítmény, ez alól a SEO sem kivétel.  

A legjobb WordPess bővítményeket itt gyűjtöttem össze egy cikkben. Sajnos azonban több ezer SEO témájú bővítmény létezik, ezek közül kiválasztani a legjobbat nem egyszerű feladat.

Ahelyett, hogy minden keresőoptimalizálási részfeladatra telepítenél egy külön bővítményt, segítek kiválasztani azt, ami mindenre jó lesz és még ingyenes is.

Ez pedig a Yoast SEO bővítmény.

Én is ezt használom, és neked is a Yoast SEO-t ajánlom, mert mindent fog tudni, és rajtad kívül több millióan fogják használni. Túlzás nélkül ez a legnépszerűbb választás.

Készíts XML oldaltérképet a WordPress-ben

Az oldaltérkép egy olyan speciális XML formátumú fájl ami tartalmaz minden egyes aloldalt és bejegyzést az weboldalról. Ez nagyon megkönnyíti a keresőmotor dolgát amikor feltérképezi a honlapot.

Önmagában XML oldaltérkép nem fogja növelni a keresési pozícióidat, csak abban nyújt segítséget, hogy a lehető legrövidebb idő alatt felfedezze a Google az új tartalmakat.

Ha az általam ajánlott Yoast SEO plugint használod akkor ez automatikusan el fog számodra készülni, neked különösebb dolgod nincs vele, hacsak nem annyi, hogy ellenőrzöd:

A következő lépésben majd láthatod, hogy ezt a fájlt hogyan tudod elküldeni a Google számára.

Weboldal hozzáadása a Google Search Console-hoz

A Google Search Console (vagy régi nevén Webmester Eszközök) egy olyan segítség a weboldal tulajdonosok számára a Google-től, amivel láthatják, hogy a kereső hogyan érzékeli a honlapjukat.

Mindenféle jelentésekkel és adatokkal segíti azt, hogy hogyan tűnik fel a keresési találatok között az oldalunk. De láthatod az aktuális kereső kifejezéseket, amire megjelent az oldalad, azt is hogy hány kattintás történt ezekre, milyen pozícióban.

Elképesztően hasznos eszköz, mert tudni fogod, hogy milyen irányba fejlessz a tartalmaidon és a már meglévők mennyire hatékonyak. Segít majd megérteni, hogy mi mennyire hatékony az oldaladon.

Az analitikán felül a Google Search Console figyelmeztet, amikor valami félrement az oldalon, például duplikált tartalomra bukkan, vagy véletlenül letiltott dolgokra, esetleg nem korábban elérhető, de most már elérhetetlen aloldalakra bukkant.

Ha használod a Yoast SEO plugint, akkor itt egy leírás, arról, hogy hogyan tudod beállítani gyorsan és egyszerűen ezt a remek szolgáltatást. Igaz angolul.

XML oldaltérkép hozzáadása a Google Search Console-hoz

Ha már sikeresen hozzádtad az oldalad a Search Console-hoz akkor már csak az előzőleg elkészített oldaltérképet kell megmutatni a Google-nek.

Ehhez menj a Search Console-on belül a Webhelytérképek menüpontra és az Új webhelytérkép hozzáadása mezőnél írd be azt, hogy:

sitemap.xml

Feltéve, hogy Yoast SEO-t használsz. 🙂 Ha nem, akkor is nagy eséllyel ez lesz a címe az oldaltérképnek, de azért érdemes ellenőrizni.

Ha mindent jól csináltál, akkor a mező alatti listában várakozó státuszban láthatod is az oldaltérképet. El fog telni egy kis idő, akár pár hét is, mire a Google elkezdi feltérképezni a benne szereplő URL-eket.

Azt ajánlom, hogy egy hónapot nyugodtan pihentesd a Search Console-t mielőtt adatokat remélnél tőle. Nem egy gyors folyamat ez.

A blogbejegyzések optimalizálása SEO szempontból

Gyakori tévhit a webmesterektől, hogy azt hiszik, hogy ha aktiváltak valamilyen WordPress SEO bővítményt, akkor minden kész is, ezzel a témával nincs is több dolguk.

Ez nem igaz!

A SEO egy folyamatos munkát igénylő dolog és az eredmények maximálása érdekében folyamatosan építkezni kell.

A Yoast SEO lehetővé teszi, hogy minden blogbejegyzéshez külön SEO címet, leírást és kókusz kulcsszót ad, valamint megmutatja, hogy hogy fog kinézni a keresőben a találat.

Mindenképpen külön állítsd be minden bejegyzésnél ezeket, és próbáld meg a lehető legjobban klikk mágnessé tenni a bejegyzésed címét.

Ezeket a beállításokat a bejegyzés szerkesztőben ( ha legörgetsz) az oldal alján a Yoast SEO résznél találod.

Mindenképpen fordíts kiemelt figyelmet az olvashatósági elemzés fülre. Itt ajánlásokat fogsz látni arról, hogy hogyan tedd még jobban keresőoptimalizálttá a bejegyzésedet.

További segítség a témában

Nyilván még rengeteg apró trükk létezik, ezekről a jövőben olvashatsz is majd egy bejegzést, és az már jobban belemenősebb lesz. Azonban úgy gondolom, hogy egy kezdő számára, ha betartja / beálltja a fentieket, akkor már látványos javulást kell elérnie.

Remélem segített ez a cikk, hogy jobban SEO baráttá tegyed a WordPress-es weboldalad. Így most már te is tudod, hogy mi fán terem a SEO és nem rettensz meg tőle.

Egy pár hónap és meglátod eredménye is lesz ezeknek a keresőoptimalizálási fejlesztéseknek. Csak figyeld, hogy emelkednek azok a számok a keresőforgalomnál az Analytics-ben.

Ha tetszett ez a cikk, iratkozz fel a hírlevélre, és rendszeresen fogok neked ehhez hasonló hasznos cikkeket küldeni. Esetleg kövesd a blogot facebook-on.

Ha esetleg elakadtál valahol, vagy nincs időd a weboldalad elkészítésével foglalkozni, bátran keress meg. Biztosan fogok tudni segíteni.

Egyed Balázs

Szabadúszó WordPress programozó, fejlesztéseit több mint 50 országan és többszáz weboldalon használják. Az elmúlt 10 évben vállalkozásokkal, kiadókkal, webshopokkal dolgozott együtt, egyedi weboldalakat épített megadott igények és célok szerint.

Készen állsz a weboldald fejlesztésésre?

Egyedi WordPress weboldalakat építek, amik jól néznek ki és könnyen kezelhetőek.

Beszélgessünk

További cikkek ebben a sorozatban

Hogyan készíts Custom Post Type-ot WordPress alatt?

Alapó csak három Post Type-ot kapunk a WordPress-ben, de hála a Custom Post Type-nak hála nagyon egyszerűen hozhatunk létre egyedi tartalomtípusokat.

WordPress alapok: Belépés az adminba, Logó és alapvető adatok szerkesztése

A WordPress egy fantasztikus tartalomkezelő rendszer, amit a világ weboldalainak több mint 35%-a használ főként azért, mert felhasználóbarát és egyszerű kezelni. Így az általam készített oldalak is ezen a platform felhasználásával készülnek.

Egy hozzászólás a(z) “Teljes WordPress SEO útmutató kezdőknek (lépésről lépésre)” bejegyzéshez

  1. Tóth Tamás avatar
    Tóth Tamás

    Köszönöm, nagyon hasznos, a WP egy titka nyílt meg számomra. Olyan posztokat is szándékoztam létrehozni, melyeknél semmiképp nem akartam, hogy keveredjenek a többivel (anonimizált másnak is hasznos árajánlatok, kivitelezési-szerelési megoldások). Így a posztoktól különállóan lapozhatóak, és teljes single oldalra nyithatóak. És a single oldalak alján, az időben előző és következő nem keveredik a posztokkal. Ezt csak sima post kategóriázással nem tudtam megcsinálni.

Szólj hozzá!