3 indok, hogy miért ne használj másolásvédelem funkciót a weboldalon

írta

Egyed Balázs

kategóriák

Egyéb

beszélgetés

Szólj hozzá!

Sokan kérik, hogy tegyek a weboldalukra olyan másolásvédelmet, ami megakadályozza, hogy lementsék/lemásolják a weboldal tartalmát. Első látásra jogos kérésnek tűnik, ám mégsem olyan jó ötlet.

Több indok is van, hogy miért rettentően káros a másolásvédelem a weboldalon, de ahhoz hogy ezeken végigmenjünk, először meg kell értenünk, hogy hogyan működik. Nézzük meg közelebbről, hogy technikailag hogyan lehet megvédeni az oldal tartalmát.

Weboldal tartalom tervezés

Olyan másolásvédelem nem létezik, amely megmondaná a böngészőnek, hogy most nálad nem lehet másolni, és ne engedélyezze a másolás műveletet a weboldalon. Azért nincs ilyen, mert a weboldalak egy zárt rendszeren belül (böngésző) futnak és abból nem vagy csak nagyon korlátozott rendszerfunkciókat érnek el. Nem lehet velük például fájlt írni sem, ezért nem fordulhat elő az, hogy egy weboldal pusztán azáltal, hogy meglátogattuk átvegye az irányítást a számítógép felett, ehhez minden esetben valamilyen felhasználói engedély szükséges.

De akkor mégis hogyan lehet valamiféle weboldal másolásvédelemmel élni?

Egyszerűen, az internetes böngészők úgy lettek kitalálva, hogy input eseményekre figyeljelenek. Ilyen input események a billentyűzeten a gombok leütése, vagy az egérkattintás. Gondolj bele, így működnek a böngészős játékok, de említhettem volna a Youtube szóközös megállítását is. A weboldal fejlesztésekor ilyen eseményekre feliratkozhatunk és megmondhatjuk, hogy mi történjen ilyenkor.

A másolásvédelem esetében feliratkozhatunk a CTRL + C / CTRL + V billentyűkombinációkra valamint a jobbklikkre is az egéren és aztán amikor elkaptuk az eseményt nem csinálunk semmit. Így felülírtuk az alapbeállítást és megakadályoztuk a másolást.

Ha ez ilyen egyszerű, akkor mi a gond vele?

Több probléma is van, ezeket veszem most sorra:

1.) Google bünteti

A keresőoptimalizálás nagyon fontos egy weboldalon, hiszen ki ne szeretné az ingyenes forgalmat a Google-ből. Bár nincs egyértelmű bizonyíték rá, de mégis sokan úgy vélik, hogy azok az oldalak, ahol másolásvédelem van beállítva, hátrébb sorolódnak a rangsorban.

Másolásvédelem és a google kereső

Ha attól tartasz, hogy más ellopja a sok munkával előállított tartalmad, akkor ez egy feleleges aggodalom. A Google megjegyzi, hogy hol látta először a tartalmat, és a másikat másoltnak jelöli meg.

Így minden esetben a te weboldalad fog előnyben részesülni, a másoló oldal aki pedig büntetést kap. Ez a büntetés pedig hatással lesz az összes tartalmának a helyezésére.

2.) A másolásvédelem nem felhasználóbarát

Mivel nincs olyan megoldás, amivel beleátnánk a felhasználó gondolataiba.

Így nem tudjuk, hogy a weboldalról csak egy szót szeretett volna másolni, vagy a teljes tartalmat ellopni. Ezért ha másolásvédelmet aktiválunk az oldalunkon, akkor kompletten kell tiltanunk az összes olyan opciót, amivel másolni tudna.

A fenti elgondolás mentén viszont jóidulatú másolást is kizárjuk. Ez azt jelenti, hogy nem lehet kimásolni egy szót hogy rákeressünk a Google-ben vagy elmentse a látogató későbbre és ez hosszabb távon károsabb mintsem hasznosabb.

A felhasználók ugyanis feszültek lesznek tőle és úgy érzik, hogy nem bízol bennük ezért a nagy többség inkább elmegy az oldalról.

3.) Könnyű kijátszani

Aki lopini akar az fog is. Ezeket a másolásvédelmeket könnyű kijátszani egy egyszerű böngészőbővítménnyel. Ezt, vagy egy ehhez hasonló programot feltelepít a rossz szándékú felhasználó és máris felülírta a weboldal alapértelmezés szerinti tiltását.

Ebből az következik, hogy a weboldalakba építhető másolásvédelem nem jelent igazi fenyegetést a rossz szándékú felhasználókra, a jókat viszont rettentően idegesíti és rombolja a bizalmukat

Konklúzió

Lehet, hogy megóvunk egy-két másolástól az oldalt, de aki akarja az könnyen ki tudja kerülni a webes másolásvédelmünket. Ezért az esetek nagy többségében a rosszindulatú „támadást” nem úszhatjuk meg ilyen módszerekkel.

A Google lehet, hogy nem bünteti közvetlenül azt az oldalt, aki alkalmazza ezt a védelmet, azonban a másolót annál inkább szankcionálja. Így lényegében értelmét vesztette a tartalom másolása.

A jóindulatú felhasználókban azonban rossz érzést és bizalmatlanságot ébreszt az oldal iránt és ha máshol is megtalálható az adott információ akkor el fog navigálni az oldalról. Ezért véleményem szerint többet árt, mint használ a másolás tiltása a weboldalakon és sosem szoktam javasolni a használatát.

Egyed Balázs

Szabadúszó WordPress programozó, fejlesztéseit több mint 50 országan és többszáz weboldalon használják. Az elmúlt 10 évben vállalkozásokkal, kiadókkal, webshopokkal dolgozott együtt, egyedi weboldalakat épített megadott igények és célok szerint.

Készen állsz a weboldald fejlesztésésre?

Egyedi WordPress weboldalakat építek, amik jól néznek ki és könnyen kezelhetőek.

Beszélgessünk

További cikkek ebben a sorozatban

3 indok, hogy miért ne használj másolásvédelem funkciót a weboldalon

Sokan kérik, hogy tegyek a weboldalukra valamit ami megakadályozza, hogy lementsék/lemásolják a weboldal tartalmát. Első látásra jogos kérésnek tűnik, ám mégsem olyan jó ötlet.

Kép háttércsere egyszerűen, Photoshop segítségével

Akarod tudni hogyan kell háttércserét végezni egy képen? Most bemutatok neked egy egyszerű mdszert Photoshoppal, amit akár a kezdőként is könnyen alkalmazni tudsz majd.

Szólj hozzá!