Hogyan válassz magadnak jó weboldal tárhelyet 2020-ban?

írta

Egyed Balázs

kategóriák

Weboldal készítés

beszélgetés

Szólj hozzá!

Ha egy üzletként tekintünk a weboldalra, akkor a tárhely a helyiség ahol árulod a terméked.

A tárhely elengedhetetlen része a weboldalnak, mert hiába tied a világ legjobban felépített honlapja, a jó tartalom, ha a weboldal tárhelye lassú.

Márpedig a sebesség nagyon fontos, mert a felhasználók nagyon könnyen elnavigálnak az oldalról, ha az nem képes elég gyorsan kiszolgálni. Ezért létfontosságú, hogy jól válassz tárhely szolgáltatót.

  1. Milyen típusú webtárhelyek vannak?
  2. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a jó WordPress tárhelynek?
  3. Mekkora az a tárhely amire szükséged van?
  4. Email a tárhelyen
  5. Legjobb weboldal tárhelyek a WordPresshez.

Milyen típusú webtárhelyek vannak?

Tarthatnék neked hosszú felsorolást arról, hogy mi a technikai különbség a különböző tárolási módok között, de valószínűleg félúton megunnád az unalmas technikai részletek végtelensége miatt. Ehelyett két fő típust mutatok be neked.

Saját szerver: A saját ház. A legdrágább módszer, itt a lényeg, hogy saját eszközöd (számítógéped) van egy szerverteremben elhelyezve szupergyors internettel.

Minden erőforrás a tied, de a nem sokra mész vele, mert a legtöbb weboldal számára ez fölöslegesen sok erőforrást jelent, cserébe hatalmas költséget.

Neked kell a szoftvereket karbantartani, a biztonságról gondoskodni és így tovább. Hacsak nem hatalmas napi több tízezer főt fogadó weboldal vagy akkor ez túl sok neked. Hidd el.

Osztott tárhely (shared hosting): Ez lényegében az a társasház. Olyan szervereken tárolják a weboldalad, amit nem egyedül használsz, nem csak a te weboldalad fut rajta, hanem egyenlő arányban felosztottak több hozzád hasonló weboldal tulajdonos között.

Ez rosszul hangzik, de hidd el nem az. Ez a weboldal is egy ilyen tárhelyen fut, mert ha jól választasz szolgáltatót, akkor minden gondot levesznek a válladról, gondoskodnak a biztonságról, a szoftverek frissítéséről, ügyfélszolgálatot adnak, mentést készítenek az oldalról és a legtöbb helyen ingyen regisztrálnak neked egy domain* nevet.

Ha attól félnél, hogy mi lesz, ha egyszer csak túl nagyra nő majd az oldalad, akkor megnyugtatlak. A legtöbb szolgáltató felfelé skálázható tárhelyet kínál és úgy pakolják a weboldal alá a több teljesítményt hogy az soha ne tudjon leállni.

Domain név: lényegében a weboldal házszáma. Az a cím, amit beírsz a böngészőbe a weboldal eléréshez, például a weart.hu is egy domain név.

Mivel szerintem a legjobb megoldás minden induló weboldal esetében az osztott tárhely, ezért ezzel fogunk foglalkozni a cikk további részében.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie a jó WordPress tárhelynek?

0-24-es ügyfélszolgálat

A weboldallal bármikor történhet bármi. Képzelj el egy helyzetet. Van egy jól menő blogod vagy webshopod és hirtelen elszáll, elérhetetlenné válik valamilyen technikai dolog miatt, de te csak két nappal később kapsz választ az ügyfélszolgálattól.

Ezalatt a nehezen megszerzett keresőhelyed romlik négy helyezést és neked emiatt hónapokig tart újra visszakerülni az első helyre.

Napi mentés a weboldalról

Az előző pont folytatásaként is lehetne akár értelmezni, mert legalább ugyanolyan, ha nem fontosabb.

Ha nem ügyeltél a WordPress biztonságára és vírustámadás ért, nem tudod kigyomlálni a fertőzést mert túl mélyen érintett az oldal akkor a legegyszerűbb és legbiztosabb megoldás, ha az előző napi mentésből visszaállítod az oldalt, és védekezel az újbóli támadás ellen.

Ha nincs napi biztonsági mentésed csak mondjuk heti akkor csak a múlt heti hozzászólásaid, bejegyzéseid lesznek meg az újak nem, és írhatod őket újra.

Védelem túlterhelésre

Beszéljünk egy kicsit a szerver oldali védelemről. Manapság a legkézenfekvőbb megoldás a weboldal feltörésére az, ha indítanak egy kisebb túlterheléses támadást, a rendszer összeomlik és a betörő a pillanatnyi káoszban észrevétlenül bejut.

Ezt a legtöbb szolgáltató már kivédi, de nem mindegyik, érdemes utánanézni.

Ingyen SSL a weboldal biztonságához

Amikor böngészel biztos feltűnt a címsorban jó néhány oldal esetében hogy a Chrome kiírja: nem biztonságos. Ez nem az jelenti, hogy rossz, vagy fertőző az oldal, hanem hogy nem biztonságos SSL kapcsolaton szolgáltat adatot az oldal a számítógépeddel.

Ez azért baj, mert ha érzékeny adatot adsz meg rajta, mint bankkártya, email, név… stb. Akkor azt illetéktelen személy, például hacker könnyen „elkaphatja” a levegőben, menet közben.

Ráadásul a Google is előnyben részesíti azokat az oldalakat, amik használják ezt a technológiát, szóval érdemes bekapcsolni és használni az honlapodnál.

Sajnos nem minden szolgáltató adja ingyen, sok helyen feláras ez a szolgáltatás, azokhoz a tárhely szolgáltatókhoz azonban nem érdemes menni.

Frissítés a WordPress-hez automatán

Ha már a biztonságról beszültünk, akkor érdemes szót ejteni a rendszeres frissítés fontosságáról.

Mint ahogyan a számítógépen a Windows-nak a weboldalaknál a WordPress-nek is szüksége van időnként javításokra és frissítésekre.

Erről azonban én majdnem mindig megfeledkezem, ezért jó az, ha a tárhely automatán elvégzi ezt helyettem, így biztos nem marad el.

WordPress telepítés a tárhelyről

Ez talán hangzik túl fontosnak, de hidd el nekem, az ha időt akarsz spórolni.

Egy átlagos manuális WordPress telepítés a tárhelyedre FTP-n keresztül kb.: 20 perc gyors internettel, lassúval akár fél óra is.

Hogy mi tart idáig? A fájlok felmásolása. Bár a rendszer mérete mindössze 10 MB körüli, a fájlok száma több ezer.

Ha azonban a tárhely szolgáltatód automatikusan fel tudja neked telepíteni a rendszert, akkor 2 perc.

99.99%-os rendelkezésre állás

A legtöbb szolgáltató 99%-os rendelkezésre állást garantál. Ez jól hangzik, mert az jelenti, hogy ha 100-szor felmész az oldalra akkor az 99-szer ott is lesz.

Igen, ez jónak tűnik, de nem az, gondolj csak bele, egy év 365 nap ebből 4.5-5 napig, ha nem elérhető az oldalad, akkor sem szólhatsz semmit. A 99 százalék nem elég, neked 99.99% kell, ez már csak órákat jelenthet.

Összefoglalva ezekre a szolgáltatásokra van szükséged hogy kényelmesen, és jól tudd használni a weboldald tárhelyét.

Mekkora az a tárhely amire szükséged van?

A weboldal átlagos mérete 5-600 megabájt képekkel együtt. Ez nem nagy lényegében bármekkora tárhely elégendő, amíg nincs több ezer cikked.

Ami lényegesebb, az az, hogy milyen merevlemezen tárolják a fájljaidat. Ez mindig SSD legyen. Körülbelül 200-szor gyorsabb a sima merevlemeznél így a betöltődés is gyorsabb lesz.

A gyorsaság (és természetesen a használhatóság) az ami a felhasználókat a legjobban hozzád láncolja. Különösen igaz ez a mobilról érkező felhasználókra, márpedig érdemes rájuk odafigyelni.

Email a tárhelyen

Erről mindenképpen fogok írni egy külön bejegyzést, de elöljáróban annyit, hogy ideiglenesen jó megoldás lehet az, ha a tárhely szolgáltatód email rendszerét használod, de a későbbiek folyamán muszáj lesz lecserélned.

A lényeg, hogy ha a weboldalad tárhely szolgáltatója elérhetetlenné válik, akkor az email is elérhetetlen és nem tudnak veled kapcsolatba lépni az ügyfeleid. Ez a kockázat, cserébe „ingyen” van. Ideiglenes megoldásnak jó.

Ha biztos, de fizetős alternatíva is szóba jöhet, akkor nagyon ajánlom, hogy fizess elő a Google-nél mert jobb, ha külön van a levelezés és a weboldal. Ráadásul megkapod a Drive-ot, Calendar-t és egy csomó minden mást kibővített mérettel.

Jelenleg egy évre és egy email címig a legolcsóbb csomag 5 euro egy hónapra.

Legjobb weboldal tárhelyek a WordPresshez.

Nagyon sok tárhely szolgáltató van Magyarországon, de a legtöbb megbukik valamilyen ponton a fentiek közül. A legtöbb interneten fellelhető cikk azonban az egekbe magasztalja és dicséri néhányukat, de nem árt tudni, hogy a legtöbb ilyen cikk szerzőjének jutaléka van a tárhelyek után, amiket rajta keresztül vásárolnak.

Én sokáig a MediaCenternél voltam, meg voltam velük elégedve, csak amikor elkezdtem a WordPress sablonjaimat külföldön árulni akkor külföldi tárhelyre volt szükségem.

Ez a külföldi tárhely a GreenGeeks tárhelye lett, mert amellett, hogy a fent említett összes kritériumnak megfelel, a környezetvédelemre is nagy gondot fordítanak.

Lehet náluk választani szerverhelyet is, én amszterdami központot választottam, így ki tudom szolgálni a magyar és amerikai igényeket is.

De rengeteg jót hallottam a Kinsta szolgáltatásáról is, valamint a SiteGround-ról. Mind a kettő jó választásnak tűnik nekem.

Egyed Balázs

Szabadúszó WordPress programozó, fejlesztéseit több mint 50 országan és többszáz weboldalon használják. Az elmúlt 10 évben vállalkozásokkal, kiadókkal, webshopokkal dolgozott együtt, egyedi weboldalakat épített megadott igények és célok szerint.

Készen állsz a weboldald fejlesztésésre?

Egyedi WordPress weboldalakat építek, amik jól néznek ki és könnyen kezelhetőek.

Beszélgessünk

További cikkek ebben a sorozatban

WordPress vs. ingyenes weboldal készítő szoftverek

Ha saját weboldalt szeretnél készíteni, akkor rengeteg döntést kell meghoznod már a folyamat legelején. Fontos döntések egyike az, hogy milyen alapokra helyezed a weboldalt.

Sikeres blog készítése, létrehozása 2021-ben. Hogyan csináld?

Biztos gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne, ha lenne egy olyan blogod, amiből egy kis plusz bevételre tehetsz szert, esetleg később meg is élhetsz belőle.

Szólj hozzá!